Как да познаем вредните пластмаси

Кои са най-вредните?

Ако трябва да направим списък, той ще се оглавява от поливинил хлорида (№3 PVC). От него рядко се прави кухненска посуда, но се правят опаковки, които се използват и в хранителната промишленост. На бялото прозрачно фолио, използвано за увиване на какво ли не, обикновено не пише от какво е направено.

На второ място по токсичност е полистирена (№6 PS), но само ако се подложи на висока температура, за което вече стана дума.

Поликарбонатите, които минават като „всички други“ пластмаси, които не са включени в останалите категории (№7 O/thers) са не само най-енигматичните от гледна точка на безопасността (заради разнообразието на изходните и добавъчните материали за производството им), но и са широко използвани за кухненска посуда. Включително и за бебешки бутилки, за детски чаши (от онези, които не се разсипват и имат наконечник за удобно пиене), бутилки за вода за многократна употреба (контейнерите за гореща и студена вода в офисите) и много други. Ако сте забелязали пластмасово покритие на кутията с консерва или на картонената бутилка мляко, тя най-вероятно е от поликарбонат. Повечето красиво изписани пластмасови чинии за пикник, както и детските съдинки с любими герои от приказките също са от тази пластмаса – обикновено я наричат меламин, но меламинът е по-скоро една от разновидностите на поликарбонатите.

Полиетиленът (№1 PET или PETE) се смята за безопасен, ако се използва по предназначение. Не само еднократната посуда, за която стана дума, но и повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, както и меките опаковки за кетчуп са направени от полиетилен. От него се правят и еднократните съдинки за микровълнови печки. Използвайте еднократно!

Безопасен се смята и полиетиленът с висока плътност (№2 HDPE) – мътната или бяла пластмаса, от която са направени бутилките за мляко, вода, сокове, както и полиетиленът с ниска плътност (№ 4 LDPE), използван за прозрачно опаковъчно фолио за храни, пликчета и торбички, както и за чаши за горещи напитки. Не е известно тези две пластмаси да изпускат химикали в храната.

 

Полипропиленът (№5 PP), които е матова и непрозрачна пластмаса, се използва за различни контейнери за храна, за бебешки шишета, кофички за кисело мляко и др. също е добър избор, не замърсява храната с химикали.

Няма да подминем и силикона, който си е чисто синтетична пластмаса, неорганичен полимер. В кухнята той стана популярен, откакто се заговори за токсичността на тефлоновите покрития. Защото силиконът е устойчив на високи температури – до 260 градуса, и вече и по нашите магазини има форми от силикон за различни печива.
Посудата от силикон се смята за безвредна за използване в контакт с храни. Лошото обаче е, че силиконът е сравнително нов материал за кухнята и няма много проучвания за безвредността му. Съответните власти в САЩ и Канада обаче го класифицират като безвреден за човека.

Share This Story, Choose Your Platform

Write a Comment